廣告看板

head-56

MaMaStation > forum

MaMaStation.com

歡迎, 訪客
登入註冊.    遺失密碼嗎?
請問咁多位mama或準mama
(1 個人正在瀏覽) 1 訪客
跳至底部頁數: 1
bookface9
車站見習員
貼文: 1
graphgraph
會員離線 點此觀看該會員的個人資料
http://www.mamastation.com/outside_link/link_out.p
請問咁多位mama或準mama 14 年, 3 月前 評分: 0
請問咁多位mama或準mama

我剛剛有了bb, 想問如懷孕1-3個月時飲鮮奶好定係豆漿好?
因我好擔心自己我飲食影響bb, 以我又是第一胎, 家中亦沒有老人家可請教,
故煩請各位解答, 另外, 有無話食咩菜會好d或咩菜係寒良?
飲咩魚湯好d, 定係產後先飲?

已記錄 已記錄

只有註冊會員才能張貼文章
豬頭媽
車站見習員
貼文: 2
graphgraph
回复: 請問咁多位mama或準mama 14 年, 3 月前 評分: 0
鮮奶有營養過豆漿,如果飲到奶,飲奶好啲。

西洋菜比較寒涼,最好唔好食,通菜,會致抽筋,最好都唔好食。菜心最正氣,唔怕食。油麥菜都食得。

已記錄 已記錄
missfish1st
車站見習員
貼文: 14
graphgraph
回复: 請問咁多位mama或準mama 14 年, 3 月前 評分: 0
唔好食蘆薈, 會導致子宮收縮

人體吸收到豆漿的鈣質只有奶的一半, 飲到就飲奶啦, 而且豆漿比較寒涼

刺激腸胃的食物少吃啦, 例如咖哩呢類辛辣的食物, 因為容易引起胃部不適, 會加劇孕吐 / 便秘等孕期不適, 少吃為妙

椰菜/菇菌類產氣食物易致產生胃氣, 影響胃口及引致胃部不適, 同樣可能加劇孕吐情況, 宜減量食用

魚湯產前應該開始飲, 可增加母乳

已記錄 已記錄
車站見習員
貼文: 19
graphgraph
http://www.mamastation.com/outside_link/link_out.p
如果你可以飲奶係好的,你亦要選擇一些適合自己的鮮奶,例如你好易肥的最好選舉低脂加鈣奶,本身好瘦的可以飲全脂純牛奶。其實市面上有一些孕婦奶粉,你可以看看。

菜方面,白菜都是比較寒涼的,暫時不要吃~~

已記錄 已記錄
跳至頂端頁數: 1
直接將最新的文章送到你的桌面